De ware birmaan
Image default
Aanbiedingen

Hoe een stille ventilator anders is dan een normale ventilator

Een stille ventilator heeft zoveel voordelen. Het is belangrijk dat je een ‘normale ventilator’ niet zomaar om kan zetten in een stille ventilator. Hier is waarom:

Redenen waarom uw huidige ventilator lawaaierig is

Slechte montage

Om te beginnen moet u ervoor zorgen dat uw ventilator goed in elkaar is gezet. Correcte montage betekent dat alle stukken en onderdelen goed op elkaar passen en dat alles goed vastzit. Je wilt geen losse onderdelen aan je ventilator hebben, want zodra de motor begint te draaien, gaat de ventilator trillen, waardoor alles wat loszit gaat rammelen en lawaai gaat maken.

Ga met een schroevendraaier op elke schroef staan en controleer of alles goed vastzit, vooral de kooi rond de bladen. Als de ventilator een decoratieve afdekking aan de voorkant heeft, is het bovendien raadzaam om deze goed vast te lijmen of volledig te verwijderen. Voor kamerventilatoren, oud en nieuw, kunnen een goede montage en goed passende onderdelen een wereld van verschil maken in geluidsvolume.

Noodzakelijk onderhoud

Zoals gezegd, is een stevige ventilatorkooi een essentieel kenmerk van een stillere ruimteventilator. Vaak zijn deze kooien gemaakt van metaal, met plastic of metalen kleppen om de kooi rond de bladen gesloten te houden. Als deze kleppen kapot of beschadigd zijn, kan dit ertoe leiden dat de hele kooi gaat trillen wanneer de ventilator in gebruik is. Dit kan resulteren in een toename van het geluid, dus zorg ervoor dat beschadigde klemmen worden gerepareerd of vervangen. Overweeg ook om een buffer aan te brengen tussen de kooi en de klemmen, iets als rubber of karton kan de trillingen absorberen en ook het lawaai verminderen.

Iets anders om in gedachten te houden na de aankoop van een ventilator is dat het goed onderhouden van een ventilator een grote bijdrage levert aan de geluidsreductie. Ventilatoren kunnen al na twee weken stof ophopen op de bladen en ongewenst lawaai maken als ze draaien.

Door de onderdelen elke maand met een vochtige doek schoon te maken, kunt u uw ventilator van stof ontdoen en het geluid van de ventilator verminderen. Als u nog een stap verder wilt gaan, kunt u ook de motor oliën. Dit moet spaarzaam worden gedaan, slechts twee keer per jaar, om versleten onderdelen soepel te laten draaien en uw ventilator in optimale conditie te houden.

Wat u ook probeert, soms blijft uw ventilator geluiden maken. Vaak zijn er problemen met de ventilator zelf waardoor deze luid en storend is in uw omgeving. Factoren zoals de plaats waar uw ventilator staat en hoe goed u hem onderhoudt, kunnen een rol spelen bij het volumeniveau. Gelukkig zijn er eenvoudige oplossingen om uw ventilator stiller te maken en uw omgeving aangenamer.

Slechte plaatsing

De plaats waar uw ventilator staat, kan van invloed zijn op het geluidsniveau. Ventilatoren moeten op een vlakke vloer staan. Als de ventilator draait, kan de kracht van de draaiende bladen het hele apparaat doen wiebelen en schudden. Als de ventilator niet op een vlakke, effen ondergrond staat, kan de basis tegen de ondergrond tikken, waardoor u een vervelend ratelend geluid hoort. Om dit te verhelpen, plaatst u de basis van de ventilator op een vlakke ondergrond of op tapijt. Als u merkt dat uw ventilator nog steeds rammelt, kunt u zelfs geluidsabsorberend materiaal kopen, zoals een dempkussen, schuimmat of verhuisdekens om de trillingen te dempen en het geluid te verminderen.

Zoals eerder vermeld, kunnen losse schroeven en knoppen een bron zijn van ongewenst geluid van ruimteventilatoren. Zorg ervoor dat alle stukken en onderdelen stevig aan uw toestel zijn bevestigd. Alles moet goed zijn vastgedraaid, vastgelijmd of vastgetapet aan de ventilator.

Niet goed uitgelijnde ventilatorbladen

Een andere bron van lawaai van uw ventilator kan worden veroorzaakt door verkeerd uitgelijnde ventilatorbladen. Na verloop van tijd en door langdurig gebruik kunnen de ventilatorbladen kromtrekken en van vorm veranderen. Als ze ongelijk of niet meer uitgelijnd zijn, kan er een onbalans in de eenheid ontstaan die een zoemend geluid kan veroorzaken. Deze oplossing vergt wat meer tijd en geduld, maar het onderhoud is de moeite waard om het lawaai te beperken. Als de bladen echter beschadigd zijn of verder moeten worden gerepareerd dan ze voorzichtig in vorm te buigen, dan moet u ze misschien vervangen. 

Een betere slaap

Luide kamerventilatoren kunnen meer als een last dan als een zegen aanvoelen, maar gelukkig zijn er manieren om lawaaierige ventilatoren stil te maken en rustig van hun verkoelende briesje te genieten. U hoeft geen gezoem, gerammel of gepiep op het werk of thuis te verdragen. Gelukkig zijn stille ventilatoren beter uitgerust met stillere eigenschappen en kunnen ze met de juiste montage en zorg het zwijgen worden opgelegd. Met een stillere ventilator hebt u een rustigere en aangenamere omgeving. Wij raden u aan om naar de slaapwijsheid.nl website te gaan voor de uitgebreide productreview van stille ventilatoren.