De ware birmaan
Image default
Aanbiedingen

Softwareontwikkeling voor beginners

software engineering

Softwareontwikkeling is interessant voor zowel programmeurs als degenen die dat willen worden. Dit artikel gaat in op de concepten die u nodig heeft om te beginnen.

Software ontwikkeling

Houd er rekening mee dat belangrijke woorden of woordgroepen in deze serie vetgedrukt zijn. Aan het einde van elk van de vier secties is er een korte quiz die uw kennis test en enkele punten in detail uitlegt.

Deel 1 – Wat is programmeren?

Het eenvoudigste en meest nauwkeurige antwoord is: “Programmeren is het instrueren van computers om taken uit te voeren.” Het wordt ook wel ontwikkeling of codering genoemd.

Dus wat is een computerprogramma? Software is een reeks instructies die door een pc wordt uitgevoerd. Een computer is elk apparaat dat code kan verwerken. Dit omvat desktops, laptops, tablets, geldautomaten, Raspberry Pi, servers, enz.

Softwareontwikkeling en analogie

Ten eerste zijn er zelfs in het dagelijks leven voorbeelden van programmeren. Het universum is redelijk voorspelbaar: dag en nacht, seizoenen, zonsopgang en zonsondergang. Mensen doorlopen fasen zoals het ontmoeten van een nieuwe dag, naar school, universiteit of werk gaan. We krijgen instructies van bazen en docenten. Er zijn ook recepten die je kunt volgen om een ​​gerecht te bereiden.

Software ontwikkeling

Ten tweede, elke keer dat we apparaten gebruiken, wordt de daarin ingesloten code al op de achtergrond uitgevoerd. Het verplaatsen van de cursor van het ene deel van het scherm naar het andere lijkt misschien een eenvoudige taak, maar in werkelijkheid zijn er nogal wat regels geschreven code verantwoordelijk voor dit proces. Een handeling die zo simpel is als het typen van letters in Google Docs zorgt ervoor dat de code op de achtergrond wordt uitgevoerd. Dit zijn normale, dagelijkse processen die op alle IT-apparaten voorkomen.

Computerprogramma’s zijn ook code. Het is echter beter om het woord “codes” niet te gebruiken: het is onprofessioneel.

Natuurlijke taal van de computer

Machines gebruiken hun eigen taal. Ze begrijpen geen Russisch, Engels of Spaans. De natuurlijke taal van elektronische apparatuur is binaire code – 1 en 0. Het vertegenwoordigt twee toestanden: aan (1), uit (0).

Master programmeertalen

Om te communiceren met machines die een binaire taal spreken, leren we talen die zo dicht mogelijk bij de onze liggen, namelijk programmeertalen. Ze zijn duidelijk gestructureerd en moeten zorgvuldig worden bestudeerd.

Er zijn hoge en lage niveaus. Talen op hoog niveau zijn verder verwijderd van machineprogrammering dan talen op laag niveau. Dit “verder” wordt gewoonlijk abstractie genoemd.

De computer moet onze menselijke taal begrijpen. Dit vereist een vertaler.

Definitie van vertalers

Broncode verwijst naar code die is geschreven in de geselecteerde programmeertaal. Vertalers zijn verantwoordelijk voor het omzetten van de broncode in machinetaal (dezelfde enen en nullen). We kunnen verwijzen naar binaire bestanden, zoals objectcode, een programma of de veelgebruikte term tegenwoordig, een toepassing.

Vertalers kunnen zijn:

tolken;

compilers;

hybriden van tolken en samenstellers;

Tolken

Om software-ontwikkeling te laten slagen, moet u begrijpen dat talen kunnen worden geïnterpreteerd. In dit geval verwerkt de vertaler de broncode regel voor regel en in het voltooide programma (applicatie) wordt ook elke regel uitgevoerd. Dit betekent dat de geïnterpreteerde broncode wordt uitgevoerd totdat er een fout optreedt. Dan houdt de tolk op met het melden van dergelijke fouten.

Python is een goed voorbeeld van een geïnterpreteerde programmeertaal.

Compilers

Compilers werken op verschillende manieren. Ze converteren de broncode volledig door te compileren naar binair. Vervolgens wordt de binaire code uitgevoerd. Als er fouten waren in de originele versie, worden deze gedetecteerd en gemarkeerd tijdens het compileren. Dit onderbreekt het binaire generatieproces.

Tolken werken regel voor regel en volgen de ene regel voordat ze naar de volgende gaan. De compiler vertaalt alle regels van het programma in een bestand (binair) en voert het in zijn geheel uit.

Onthoud de definitie van een computerprogramma? Dit is een reeks instructies voor een computer. De uitvoering van een programma wordt gewoonlijk een proces genoemd. Dergelijke software gebruikt bepaalde bronnen in een computersysteem of een ander apparaat. Bronnen zijn onder meer geheugen, schijfruimte en bestandssysteem.

We gebruiken het woord “run” bij het uitvoeren van een computerprogramma. De starttijd wordt de uitvoeringstijd van het programma genoemd.

Producten die bekend staan ​​als applicaties worden meestal overwogen. We koppelen programma’s ook aan de platforms of omgevingen waarin ze worden uitgevoerd of waarvoor ze zijn bedoeld. Er zijn web-apps die in browsers worden uitgevoerd, er zijn mobiele apps die op smartphones worden uitgevoerd en desktop-apps zoals Evernote.

De geïnterpreteerde broncode wordt uitgevoerd vanuit het bronbestand, de gecompileerde code wordt geconverteerd naar een binair bestand. Dit bestand wordt dan uitgevoerd. Gecompileerde code kan tijdens runtime mislukken, zelfs na succesvolle compilatie.

Hybride vertalers

Een hybride vertaler is een combinatie van een tolk en een compiler. Java is een populaire hybride programmeertaal. 

Java-softwareontwikkeling is handig. De broncode wordt eerst gecompileerd in een tussenformaat dat bekend staat als Bytecode. Vervolgens wordt de Bytecode geïnterpreteerd en uitgevoerd door de virtuele machine. Hierdoor kunnen hybride vertalers bytecode uitvoeren op verschillende besturingssystemen, waardoor het platformonafhankelijk wordt.

Assembleurs

Assembler wordt ook gebruikt om assembleertaal op laag niveau naar binair te vertalen, maar we zullen ons concentreren op talen op hoog niveau.

Een goede manier om de verschillen tussen vertalers te begrijpen, is door hun werk persoonlijk te zien. Download gewoon de vereiste en installeer op uw computer.

Sommige programmeertalen zijn uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en niet voor zakelijk gebruik. Een goed voorbeeld is YAP voor kinderen. Er zijn ook krachtige talen die gemakkelijk te installeren en te leren zijn. Python is er een van. Het wordt meestal aanbevolen voor beginners.

https://www.webdeveloper.today/2021/05/install-webdriver-chrome-or-firefox-for.html

https://webdevelopmentapp.com/nl/development.html