De ware birmaan
Image default
Bedrijven

Stroom: echt een goede uitvinding!

Als het niet was uitgevonden, dan had de hedendaagse maatschappij er totaal ander uit gezien. We hebben het over stroom of beter gezegd elektriciteit. Op bijna elk moment van de dag gebruiken we wel iets van stroom.  Denk aan lampen, batterijen, snoer apparaten, smartphones en natuurlijk het internet. Er zijn ontelbaar veel situaties met elektriciteit die te vinden zijn, we kunnen eigenlijk niet meer zonder. Soms gaat er wel eens iets mis, dat kan een stroomuitval zijn of kortsluiting.  Een Elektricien 24/7 per dag kunnen bellen is dan erg handig. Tegenwoordig zijn er veel mensen gespecialiseerd in stroom. Bijvoorbeeld Elektricien 24/7. Hoe is stroom uitgevonden en waar komt stroom nu eigenlijk vandaan?

Experimenteren kun je leren

Als we de verlichting niet hadden gehad, dan hadden we nu misschien geen elektriciteit gehad. Eigenlijk is de mensheid al eeuwen geïntrigeerd door fenomenen zoals de bliksem. Voor decennia hebben verschillende mensen geëxperimenteerd met elektriciteit. In de 6e eeuw schreef destijds iemand over statische elektriciteit door wrijving. Sommigen onderzochten schokken van meervallen en alen. Benjamin Franklin onderzocht het effect van bliksem op een vlieger en bewees daarmee dat er elektriciteit bestond. In de 19e eeuw ontwierp Michael Faraday de elektromotor en dynamo. Hierna is de ontwikkeling van elektriciteit razendsnel gegaan.  

Elektron

Elektron is het Griekse woord, waarvan elektriciteit is afgeleid. Eigenlijk is elektriciteit een verzameling van verschillende natuurkundige verschijnselen die allemaal te maken hebben met lading, velden en elektromagnetisme. Daarnaast is er het natuurlijke verschijnsel genaamd bliksem. Vroeger werd de elektrische stroom genoemd, maar tegenwoordig in de volksmond spreken we van stroom. Stroom kan gelijkstroom zijn maar ook wisselstroom zijn. We spreken van gelijkstroom bij de accu’s van auto’s en andere voertuigen. Wisselstroom daarentegen zien we op het elektriciteitsnet, in huizen bijvoorbeeld. Dit is de stroom die uit de stopcontacten komt. De stroom die we op bijna ieder moment gebruiken.