Wat neem je mee in je tacklebox bij het vissen op karper?Op deze vraag is het heel lastig om een eenduidig antwoord te geven. Er zijn namelijk verschillende manieren om een karper te vangen. Dit is ook de reden dat er niet één karperhengel is, meer een serie aan verschillende karperhengels, gericht op een bepaalde vistechniek. Onderstaande zullen we in hoofdlijnen een aantal zaken uiteen zetten.
Vissen aan de oppervlakteAls je oppervlakte wilt vissen, heb je enkel een kleine tacklebox nodig. Afhankelijk hoe ver je uit de kant wilt vissen is er enkel een haak nodig, of is het gebruik van een float-controler gewenst. Deze float-controler is een soort drijvend werpgewicht, waarmee afstanden van meer dan 50 meter gehaald kunnen worden. Als er gevist wordt met bijvoorbeeld hondenbrokken, dan is gebruik van elastiekjes handig om het aas te monteren.
Vissen met de dobberVis je met de dobber of pen op karper, dan heb je iets meer spullen in je tacklebox nodig. Hierbij kan je denken aan natuurlijk een dobber, loodhagels of putty (kneet-lood) en haken. Voor veel aassoorten is dit voldoende. Wil je echter met harder aas vissen, dat niet op de haak geprikt kan worden, dan is ook een boilienaald en stoppers nodig. Hiermee kan het haakaas op een lus onder de haak gehangen worden. Deze lus heet ook wel “hair”.
Vissen met loodmontageVis je met loodmontage, dan heb je zeker meer materialen nodig in je tacklebox. Hierbij kun je denken aan onderlijnmateriaal, wartels, haken, boilienaald, boiliestoppers, loodgewichten, leadermateriaal of tube en sleeves om het lood om de lijn vast te kunnen zetten. Hierbij zijn er verschillende systemen, waarbij de vislijn door het lood gaat, of systemen waarbij het lood naast de lijn hangt. Hierbij zijn ook weer verschillende varianten, waarbij het lood gefixeerd is of juist schuivend op de lijn. Voor elke toepassing, zijn er weer andere onderdelen nodig. Dit maakt het ook een leuke zoekplaat, waarmee je als karpervisser zo goed mogelijk de vis kunt vangen. |
https://www.sportvisgigant.nl/ |