De ware birmaan
Image default
Dienstverlening

Werkzaamheden waterleiding, waar moet je rekening mee houden?

Je krijgt een brief van de waterleidingmaatschappij met het bericht dat ze de waterleiding gaan vernieuwen. Dit kan overlast geven en ook gevolgen hebben waar je niet bij stil zou staan. In deze blog vertellen we je wat er allemaal komt kijken bij het vervangen van de waterleiding en wat de mogelijke gevolgen hiervan zijn zodat je goed voorbereid bent.

Wat kun je buiten merken tijden de werkzaamheden

De grootste overlast van de werkzaamheden merk je buiten. Zo moet de watermaatschappij vaak meerdere keren de straat openbreken. Een watermaatschappij houdt altijd rekening met de overlast en zal daarom altijd de slimste aanpak. Zo zullen ze ervoor zorgen dat de periode dat het water niet beschikbaar is zo kort mogelijk is. Het straatwerk wordt tussen de werkzaamheden door tijdelijk hersteld worden zodat jouw woning altijd goed bereikbaar is. Door de werkzaamheden kan het voorkomen dat jouw straat en/of oprit niet goed bereikbaar is. Ook kan het zijn dat parkeerplekken niet bereikbaar zijn en dat de kliko’s op een andere plaats gezet moeten worden omdat de straat niet begaanbaar is. Het straatwerk wordt volledig herstelt nadat de werkzaamheden afgerond zijn.De graafmachines en ander werkverkeer kan geluidsoverlast geven tijdens de werkzaamheden. 

Wat kun je binnen merken tijdens de werkzaamheden 

Een watermaatschappij probeert zo min mogelijk overlast te veroorzaken. Het kan voorkomen dat je bijvoorbeeld even geen water hebt. Als dit het geval is wordt je tijdig geïnformeerd zodat je hier rekening mee kunt houden.

Het kan ook voorkomen dat je het water eerst moet koken voordat je het kan consumeren. Door de werkzaamheden kunnen verontreinigingen in het leidingnet komen waardoor het water tijdelijk minder goed is. Wanneer er niet gegarandeerd kan worden dat het water helemaal zuiver is moet het water minimaal 3 minuten koken. Als dit het geval is wordt je hier ook van op de hoogte gebracht. 

Soms komt het ook voor dat de watermaatschappij in jouw voortuin aan de leiding moeten werken. In deze gevallen wordt er altijd een afspraak gemaakt.

Gevolgen nadat de waterleiding vervangen is

Nadat de werkzaamheden afgerond zijn wordt het water uit de nieuwe leidingen eerst onderzocht. Als het water aan alle eisen voldoet wordt het water pas doorgestuurd naar jouw kraan.

Een belangrijk aspect waar je waarschijnlijk niet bij stilstaat is de aarding. Vroeger werd het waterleidingnetwerk vaak gebruikt als afvloei punt. Vroeger waren de leidingen namelijk van koper en dat geleid stroom. Alle nieuwe waterleidingen zijn van PVC, PVC geleid geen stroom waardoor je de waterleiding niet meer kunt gebruiken om stroom naar de grond weg te geleiden.

Sinds 1975 is het verplicht om een aardpen te hebben. Heb jij een huis van voor 1975 dan kan het zijn dat de aarding via de waterleiding liep en er geen aardpen aanwezig is. Controleer daarom of jouw aarding via een aardpen of via de waterleiding loopt. Als er geen aardpen aanwezig is ben jij verantwoordelijk om er een aan te brengen. Een aardpen slaan kun je niet zelf en moet altijd door een gespecialiseerd bedrijf gebeuren.

https://www.aardnet.nl/aardpen_slaan