De ware birmaan
Image default
Dienstverlening

Echtscheidingsbemiddeling

In sommige gevallen kan een scheiding maandenlang doorgaan, wat veel emotionele en psychologische pijn bij een gezin kan bezorgen, laat staan de hoge financiële kosten. Dit gebeurt meestal wanneer beide partijen niet bereid zijn om te overleggen vanwege de bitterheid en woede dat de beide partijen naar elkaar voelen.

Dit gebeurt ook omdat er gevallen zijn waarbij het vijandige karakter van gerechtelijke procedures, die het rechtssysteem kenmerken, de partijen hindert om samen te komen tot een schikking.

Echter, in de gevallen waarin partijen bereid zijn om te onderhandelen, hoeven de partijen niet te lijden aan een lang en pijnlijk proces voor het oplossen van een echtscheiding in de rechtbank, omdat er een minder pijnlijk en minder duur alternatief is voor gerechtelijke procedures. Dit alternatief is echtscheidingsbemiddeling, een meer civiel en minder emotioneel zwaar proces om een echtscheidingsregeling te bereiken.

Wat is bemiddeling?

Het gebruik van de bemiddelingsoptie bij een scheiding betekend dat de partijen een juridisch proces zouden ondergaan waarin een getrainde, onpartijdige derde partij zijn diensten aanbieden in de vorm van advies en hulp, die er allemaal op zijn gericht om een overeenkomst te bereiken voor het echtpaar.

In dit proces hebben de partijen nog steeds hulp nodig van hun advocaten, zo dat zij geïnformeerd kunnen worden over de specifieke procedures en consequenties voor het bereiken van een overeenkomst via bemiddeling. Het bemiddelingsproces is niet vijandig van aard, wat kan betekenen dat als de bemiddeling succesvol is, de stress en kosten die verbonden zijn aan de juridische gevechten van een echtscheiding door het echtpaar kunnen worden vermeden

Daarnaast hebben studies aangetoond dat echtparen die door een meer “vriendelijke” en civiele proces van bemiddeling gaan, meer tevreden zijn met de afspraken (scheidingsovereenkomst). Ten slotte is het bewezen dat dit proces ook effectief is in het minimaliseren van het trauma wat de kinderen doormaken als hun ouders besluiten om uit elkaar te gaan.

Het doorlopen van een scheiding hoeft niet pijnlijker te zijn dan het al is, het hoeft ook niet duur te zijn. Dit komt doordat er een alternatief proces is waar echtparen doorheen kunnen gaan, wat bewezen is een meer civiel, minder pijnlijk en meer praktische optie te zijn voor het bereiken van een echtscheidingsregeling, wat bemiddeling is.

https://offerte.nl/mediation/echtscheiding