De ware birmaan
Image default
Rechten

Alles over de strafbeschikking: feiten en adviezen

Het is niet fijn als je een strafbeschikking krijgt opgelegd. Dit betekent niet alleen dat je een boete moet betalen of een taakstraf moet uitvoeren, maar ook dat je een aantekening krijgt op je strafblad. Dat kan weer verdere nare gevolgen hebben als je een verklaring omtrent het gedrag nodig hebt voor bijvoorbeeld een nieuwe baan. Het kan dus geen kwaad je wat meer te verdiepen in de strafbeschikking en wat je kunt doen om minder of zelfs helemaal geen straf opgelegd te krijgen.

Wat is een strafbeschikking?

Een strafbeschikking is een straf die wordt opgelegd zonder tussenkomst van de rechter. Een officier van Justitie kan een strafbeschikking uitvaardigen voor overtredingen en misdrijven waarop een maximale straf rust van zes jaar gevangenisstraf. Voor de officier van justitie is dit een makkelijke, snelle en goedkope manier van werken, omdat hij zijn oordeel niet aan een rechter hoeft voor te leggen. Het bespaart hem dus een hoop voorbereiding en het risico dat de rechter hem in het ongelijk stelt. Ook de politie en buitengewoon opsporingsambtenaren mogen in sommige gevallen strafbeschikkingen uitvaardigen.

Wat moet je doen als je een strafbeschikking krijgt opgelegd?

Het is aan te raden altijd in verzet te komen tegen een strafbeschikking. Je hebt het recht door een rechter gehoord te worden. Natuurlijk bespaar je jezelf een hoop gedoe door gewoon te betalen, maar je bespaart vooral degene die jou de straf opgelegd heeft een hoop moeite. Ondertussen betekent de strafbeschikking accepteren wel dat jij een aantekening op je strafblad hebt. In veel gevallen levert verzet seponering of korting op. Soms eenvoudigweg omdat de rechter anders oordeelt, vaker omdat het strafdossier niet op orde is of het proces te lang op zich laat wachten. Laat altijd eerst een advocaat naar de strafbeschikking kijken, voordat je er iets anders mee doet.