De ware birmaan
Image default
Gezondheid

Dit is de oorzaak van pijn in de onderrug

Veel mensen gaan ervan uit dat pijn in de onderrug alleen ontstaat door een zware inspanning, maar dit is niet waar. Pijn kan ook ontstaan door spanning of overmatige druk van het bekken op de wervels. Pijn in de onderrug is vaak erg vervelend en neemt je volledig in beslag. Pijnloos lopen wordt dan bijna onmogelijk. Hierdoor kunnen er allerlei problemen ontstaan zoals rugklachten, hoofdpijn en concentratie verlies. 

zo voorkom je pijn in de onderrug

  • Pijn onderrug voorkomen door goed te zitten of staan
  • Ontspannen niet vergeten tijdens het sporten. Zo kan je pijn in de onderrug gemakkelijk voorkomen.
  • Draag bij hoge druk op je bekken of overgewicht goede schoenen. 

Wat zijn de oorzaken van pijn in de onderrug?

Pijn in de onderrug kan veroorzaakt worden door overbelasting van de bekken. Als je bijvoorbeeld te zwaar bent of lastig loopt, dan komt dit gewicht vaak op het been en niet op je rug terecht. Pijn in de onderrug ontstaat dan eerst tijdens het lopen en wordt vervolgens erger.

Ook kan overmatig gebruik van je bekken leiden tot houdingsafwijkingen, waardoor er druk ontstaat op de wervelkolom.  Pijn in de onderrug is dan het gevolg. Het kan ook veroorzaakt worden doordat je tijdens het beoefenen van een sport een verkeerde beweging hebt gemaakt. Pijn in de onderrug kan ook ontstaan door te lang in dezelfde (verkeerde) houding te zitten.

Welke behandelingen geeft een chiropractor voor pijn onderrug?

Een chiropractor kijkt welk probleem de pijn in de onderrug veroorzaakt.  Pijn in de onderrug is namelijk vaak geen probleem op zich, maar het gevolg van een ander (meestal overbelast) probleem. De chiropractor kan je dan helpen bij het oplossen van dit andere probleem. Dit doen ze door je bekken te onderzoeken en eventuele afwijkingen in het gewricht op te sporen. De chiropractor zal dit probleem verhelpen door het bekken punt te manipuleren of door het uitoefenen van verschillende manuele technieken.