De ware birmaan
Image default
Gezondheid

Waar krijg je een kater van en hoe kom je er vanaf?

 

Deze vraag is heel gemakkelijk te beantwoorden. Of je een kater krijgt of niet heb je eigenlijk perfect zelf in de hand. Een kater krijg je namelijk van te veel te drinken. Als je te veel drinkt na elkaar, krijgt je lever de tijd niet om alcohol in je lichaam af te breken waardoor je lichaam uitgeput geraakt en je nog andere symptomen ervaart. De gekendste symptomen zijn hoofdpijn, duizelig- en misselijkheid, braken, lusteloos en moe zijn. Gelukkig staat de wetenschap al heel ver en zijn hier een paar antwoorden op jouw prangende vragen wat te doen bij een kater en hoe kan ik snel nuchter worden.

 

 

Alcohol brengt je lever schade toe

Te veel drinken is echt niet goed voor je lichaam. Vooral je lever ondervind hier schade van. Je lever kan maar een bepaalde hoeveelheid alcohol afbreken op een bepaalde tijd, als je dus te veel drinkt, blijft de rest gewoon in je bloed achter. Als je regelmatig te veel drinkt kan je leververvetting krijgen en zelfs alcoholische levercirrose. Klinkt allemaal niet goed, hoog tijd dus voor wat anti kater tips en hoe je een kater zelfs kan vermijden.

 

Voorkom door te hydrateren en vet te eten

Eerst en vooral kan je proberen om alcohol af te wisselen met water. Drink afwisselend een glas wijn of bier en een glas water. Hierdoor blijft je lichaam goed gehydrateerd. Om je lever een handje te helpen kan je ook eerst iets vettig gaan eten alvorens je gaat drinken. Stap onderweg naar je feestje dus eerst nog even een frituur binnen. Zo leg je een bodemlaag waardoor de alcohol beter afgebroken zal kunnen worden.

 

Neem premulon bij een kater

Wat je ook kan doen is premulon gebruiken. Een anti katerpil die je kan gebruiken om een kater te vermijden en die dus preventief werkt. Neem voor je gaat drinken een paar van deze in en je lever zal de alcohol veel beter kunnen afbreken. Waarom nu juist? In dit middel zit de stof Asparagine, afgeleid van asperge. Dit is een bloedzuiverende stof en waar de lever normaal heel veel tijd nodig heeft om alcohol af te breken, zal dit een handje helpen. Let er wel op dat je niet meer dan 6 per keer inneemt op 24 uur tijd.

 

Snel nuchter worden de dag erna kan je doen door sinaasappelsap te drinken, een rijke bron van vitamine C en nefast voor je kater. Probeer ook een goed ontbijt te nemen, eet bv eieren. In eieren zit cysteïne, een stof die de afbraakstoffen in alcohol afbreekt en je dus beter laat voelen. Neem hierna een frisse douche en neem indien nodig nog wat slaap. Slaap zorgt ervoor dat je lichaam weer energie kan opbouwen, die je nodig hebt om de rest van je dag toch nog deftig door te komen. Hopelijk heb je met deze tips een antwoord op de vraag wat te doen bij een kater.