De ware birmaan
Image default
Dienstverlening

Wat is en wat doet een elektromonteur?

Heb je problemen met de elektra en woon je in of rondom Hilversum, bel dan de Elektromonteur Hilversum. Een elektromonteur is voor allerlei klussen rondom de elektra. Hij kan bijvoorbeeld elektronische installaties installeren, maar ook storingen met beveiligingssystemen oplossen. Ze kunnen helpen bij het installeren van elektrische kookplaten en ze vernieuwen je oude meterkast, ze kunnen vanalles. Het is een divers beroep. Als je je afvraagt wat het verschil tussen een elektromonteur en elektricien is, dan is die er niet. Het zijn synoniemen van elkaar. Een elektromonteur is dus gewoon een elektricien en andersom. 

Is het jouw droombaan?

Als het beroep van elektromonteur jou ook wel wat lijkt, kan je twee soorten opleidingen volgen. Je hebt een mbo-2 opleiding tot elektromonteur. Dit is de beroepsopleiding. Als je deze opleiding hebt gevolgd, kun je ook direct het werkveld in. Dat is het voordeel aan praktisch onderwijs. Als je wat meer uitdaging wilt, of een mbo-4 opleiding hebt afgerond, kan je de hbo-opleiding  elektrotechniek volgen. Als je dit hebt afgerond ben je elektronisch ingenieur en kan je aan de slag als technisch projectleider, electro-designer, software ontwerper, technisch adviseur en nog veel meer. Het is dus een veelzijdige baan. 

Eenmaal in het werkveld

Als je eenmaal elektromonteur bent, heb je verschillende taken die je kan doen. Je kan als elektricien fouten opsporen in elektrische systemen en installaties, systemen onderhouden en testen of ze nog wel werken, storingen in bepaalde systemen verhelpen en oplossen, het systeem veilig houden, onderhoudswerk en vervanging en installatie rondom bepaalde elektrische zaken. Dit werk vindt voornamelijk plaats in woning- en utiliteitsbouw en industrie, telecom en ook scheepsbouw. Je kan voor jezelf beginnen of in dienst gaan en in een team van elektriciens terecht komen. Het kan ook zijn dat je met andere beroepsgroepen als installateurs, mechatronica mensen, monteurs en planners moet samenwerken. Dit ligt aan de branche waarin je werkzaam bent.