De ware birmaan
Image default
Auto’s en Motoren

Wat u moet weten over motorrevisie

Een auto heeft op een bepaald punt in zijn leven een motorrevisie nodig, en als u daar naar op zoek bent, bent u hier aan het juiste adres. In dit artikel vindt u de basisinformatie die u over deze service moet weten, zoals hoe lang het duurt, wat de kosten zijn en wat de voordelen zijn. Op deze manier kunt u beslissen of het is het geld waard of niet. Niemand wil immers in een auto rijden die niet optimaal presteert.
Uitleg

Een toprevisie houdt in dat de cilinderkop wordt opgeknapt en ontkoold. Jaren geleden was dit noodzakelijk vanwege het zwarte roet dat zich rond de cilinderkop ophoopte. Tegenwoordig hebben de elektronische ontsteking, de brandstofinspuiting en het ontwerp van de verbrandingskamer echter allemaal de manier veranderd waarop het zwarte roet zich ophoopt. Een hoog aantal kilometers kan ook resulteren in normale slijtage van andere onderdelen van de motor. Een revisie kan nodig zijn om de efficiëntie van de motor te herstellen.

Er zijn vele soorten motorrevisies beschikbaar voor voertuigen. Sommige omvatten het verwijderen van de cilinderkop en het vervangen van de zuiger. Een revisie van de cilinderkop kan problemen oplossen zoals overmatig olieverbruik, onregelmatig stationair draaien of vermogensverlies. Deze service kan u helpen geld te besparen door motorproblemen op te lossen voordat ze ernstiger worden. U moet uw auto altijd naar een monteur brengen als u deze symptomen opmerkt. Maar voordat u uw auto inlevert voor een revisie, moet u weten hoe u kunt zien of het tijd is voor een motorupgrade.

Voordelen

Motorrevisie is om een aantal redenen belangrijk. Niet alleen verlengt het de levensduur van uw zware uitrusting, maar het stelt u ook in staat om uw oude motor te doneren aan een goed doel, wat ten goede kan komen aan een lokale gemeenschap. De revisie van uw motor beschermt u ook tegen onverwachte reparatiekosten en stijgende kosten voor onderdelen en arbeidsloon, die na verloop van tijd kunnen oplopen. Hieronder vindt u enkele van de belangrijkste voordelen van een motorrevisie. Hieronder vindt u enkele van de meest voorkomende redenen waarom uw voertuig een revisie nodig kan hebben.

Als uw motor onherstelbaar beschadigd is, moet u hem laten reviseren. Dit proces kan uw motor weer als nieuw maken door alle onderdelen die niet goed werken of onherstelbaar beschadigd zijn, te repareren. Het kan u een beter brandstofverbruik, een soepelere rit en meer vermogen opleveren. Een revisie van uw motor kan de levensduur verlengen van vijf tot tien jaar. En omdat deze reparaties zo omvangrijk zijn, kunt u overwegen ze door een professional te laten uitvoeren.

Kosten

De kosten van een motorrevisie hangen af van het niveau van revisie dat u krijgt. U kunt rekenen op een bedrag van 20.000 tot 40.000. U zult ook willen overwegen hoeveel onderdelen zullen moeten worden vervangen, zoals de zuigers. OEM-onderdelen zijn meestal duurder dan aftermarket versies. U kunt ook kiezen voor een winkel die de motor kan repareren en reviseren. Maar vergeet niet dat er enkele voordelen aan deze aanpak zitten.
Tijdsbestek

Hoewel er geen exact tijdschema is voor een motorrevisie, halen de meeste nieuwe motoren het door de fabrikant aanbevolen “tijdschema” voordat ze moeten worden gereviseerd. Afhankelijk van de belasting en de rijgewoonten, kunnen motoren deze limiet na zeven 50.000 tot 800.000  km bereiken. Sommige voertuigen kunnen zelfs een miljoen mijl meegaan, maar over het algemeen wordt aanbevolen om na deze drempel een revisie te plannen. De exacte timing van een revisie kan worden bepaald door carter blow-by testen of olie-analyse.

Naast de “normale” onderdelen van een motorrevisie is het belangrijk de onderdelen te inspecteren die gewoonlijk niet worden vervangen. Hoewel de meeste motoren een basisrevisie nodig hebben, is het bijvoorbeeld mogelijk dat een bepaald onderdeel is aangetast en moet worden vervangen. Deze onderdelen zijn onder meer de oliekoeler, EGR-klep en oliekoeler. Zorg er ook voor dat u de bedrading van de motor inspecteert. Deze onderdelen raken vaak los of breken tijdens de revisie. Bovendien moeten het emissiesysteem en de remmen worden geïnspecteerd.
Betrokken onderdelen

Een motorrevisie omvat het vervangen of repareren van diverse interne en externe onderdelen van het voertuig. Deze procedures omvatten het verwijderen van de motor en het kopen van vervangingsonderdelen, het inspecteren en reinigen van de onderdelen, en het opnieuw monteren ervan. Deze procedures kunnen het best worden uitgevoerd terwijl de motor uit het voertuig is verwijderd. Deel A van dit hoofdstuk is gewijd aan de revisie van interne onderdelen, terwijl deel 5 gewijd is aan externe motoronderdelen. De revisie van interne en externe motoronderdelen is over het algemeen hetzelfde proces, maar sommige belangrijke onderdelen vereisen speciale aandacht.