De ware birmaan
Image default
Bedrijven

3 Redenen waarom jouw bedrijf vandaag nog moet investeren in Assessment Tests

Nieuwe werknemers werven is niet altijd even makkelijk. Integendeel – iemand kan op papier perfect lijken, maar eens het contract ondertekend werd blijkt dat je nieuwe aanwinst niet over de persoonlijkheid of capaciteiten bezit die de baan vereisen. Om het gissen uit het wervingsproces te nemen kan je ervoor kiezen om de kandidaten een assessment test te laten afleggen. Een assessment test is een soort competentietest die zal uitwijzen of de kandidaat wel degelijk past binnen jouw bedrijf of het profiel waar hij of zij voor solliciteert.

Nog niet helemaal overtuigd van het nut van assessment tests of competentietests? Hier zijn alvast 3 redenen waarom jouw bedrijf vandaag nog moet investeren in assessment tests!

1.    Je wervingsprocessen verlopen heel wat vlotter dankzij assessment tests

Wervingsprocessen kunnen soms erg stroef verlopen. Vooral wanneer je een groot aantal applicaties binnenkrijgt is het soms erg moeilijk om het kaf van het koren te scheiden. Soms nodig je een kandidaat uit op een tweede of zelfs derde gesprek waarna uit een telefoontje naar de vorige werkgever uiteindelijk blijkt dat hij of zij helemaal niet over de juiste kwalificaties beschikt.

Om je wervingsprocessen vlotter te laten verlopen en je HR departement de kans te geven tijd te besteden aan mensen wiens vaardigheden perfect binnen de job vereisten passen, kan je kandidaten na het eerste interview een assessment test laten afleggen. Zo houd je op het eind van de eerste ronde enkel kandidaten over die binnen het profiel passen en verspilt je HR departement geen tijd meer aan interviews die op niets uitdraaien of het natrekken van referenties die uiteindelijk vals of niet altijd eerlijk blijken te zijn.

2.    Makkelijker kandidaten werven met de juiste persoonlijkheid

Ook kan jij jouw kandidaten een persoonlijkheidstest laten afleggen. Heel wat jobs vereisen iemand die binnen een bepaalde persoonlijkheidscategorie valt. Wanneer je een goede verkoper zoekt, ga je bijvoorbeeld niet iemand aannemen die introverte trekken vertoont, vaak twijfelt of weinig zelfvertrouwen heeft. Aan de andere kant, wanneer je als software bedrijf iemand zoekt die goed is in programmeren wil je waarschijnlijk iemand met een oog voor detail, een perfectionist. Hoewel je natuurlijk een eerste indruk kan overhouden aan het eerste gesprek heb je natuurlijk geen compleet inzicht in de persoonlijkheid van de kandidaat tot je hem of haar aanwerft. Door een assessment test die de persoonlijkheid onder de loep neemt weet je perfect welk vlees je in de kuip hebt.

3.    Capaciteitentesten kunnen je HR departement helpen met herstructureringen

Tot slot kunnen capaciteitentesten jouw HR departement ook helpen met het herstructureren van teams en departementen. Het kan al wel eens zijn dat een werknemer naar HR toestapt omdat hij of zij niet helemaal blij is met de huidige baan. Hoewel je HR departement natuurlijk een ontslag kan ervaren is het voor jou als bedrijf vaak heel wat waardevoller om de werknemer te behouden maar gewoon te verplaatsen naar een ander team of een andere tak binnen dezelfde onderneming. Capaciteitentests kunnen jouw HR team helpen bij het bepalen van waar de werknemer het best met zijn of haar talenten terecht kan.

Conclusie

Dankzij assessment testen kan jouw bedrijf betere werknemers aannemen en goede werknemers behouden. Assessment testen kunnen ingezet worden bij zowel de selectie als de retentie van medewerkers. Bij de selectie kun je een test inzetten om te weten te komen of de kandidaat weldegelijk over de juiste capaciteiten beschikt of een persoonlijkheid heeft die past bij het job profiel. Capaciteitentests kunnen als assessment test worden ingezet bij retentie tijdens herstructureringen of om goede en trouwen werknemers te laten overvloeien naar andere takken of teams binnen de onderneming.

 

 

https://www.testgroup.nl/