De ware birmaan
Image default
Mode en Kleding

Het succes van Michael Kors

Michael Kors‘ eenvoudige, elegant getailleerde kleding en zijn charmante overtuigende verkooptechnieken bleken een winnende combinatie te zijn. Kors reisde door de Verenigde Staten voor kleine modeshows bij particulieren thuis, bekend als “trunk shows”. Toen hij 23 was, overtuigde hij de geduchte moderedactrice Anna Wintour – toen van het tijdschrift New York, nu de redactrice van Vogue – om zijn collectie te bekijken. De blitse showrooms op Madison Avenue die hij later zou hebben waren nog ver weg; Kors toonde de collectie uitgestald op zijn bed in zijn appartement. Vanuit dit bescheiden begin verwierf hij al snel fans van beroemdheden als Barbara Walters en verdiende hij prijzen voor zijn ontwerpen.

In 1990 werd Kors’ bedrijf echter gedwongen te reorganiseren na een faillissement. Nadat hij weer op de been was, lanceerde Kors KORS Michael Kors, een lager geprijsde lijn. Hij werd ook creatief directeur van Celine, een Frans modehuis, in 1997. In de zes jaar dat hij die functie bekleedde, bleef hij zijn eigen merk uitbreiden, met de lancering van herenkleding, accessoires en parfumlijnen. In 2003 won hij de felbegeerde Menswear Designer of the Year prijs van de Council of Fashion Designers of America, de meest prestigieuze prijs in de Amerikaanse mode.

In 2004 werd Kors gevraagd om jurylid te zijn bij een nieuwe reality tv show, Project Runway genaamd. Hij wees het bijna af. “Reality show? Mode op televisie?” herinnerde Kors zich te denken. “Ik dacht dat alleen fashionista freaks, homo’s en mannen die Heidi Klum in een kort jurkje willen zien er naar zouden kijken.” Hij had het mis. De show ging in première op 1 december 2004, en werd meteen een hit bij fans en critici. Kors’ kwinkslagen en ongezouten kritiek waren favoriet bij de fans, en hij bleef ook in de volgende seizoenen jurylid. Kijkers van Project Runway hadden vaak commentaar op zijn eeuwige bruine kleur, een bron van trots voor de strandminnende Kors. “Nu Valentino met pensioen is, geloof ik dat iemand met de te gebruinde vlag moet zwaaien,” grapte de ontwerper.

In 2012 kondigde Kors aan dat hij zich zou terugtrekken uit Project Runway. Tegen die tijd had de serie verschillende Emmy Award nominaties opgeleverd, naast andere eerbewijzen.