De ware birmaan
Image default
Onderwijs

Kunstzinnige technieklessen voor de basisschool

Muziek en techniek zijn overal

Muziek en techniek lijken op het eerste gezicht niet zoveel met elkaar gemeen te hebben. Muziek voelt voor veel mensen intuïtief: wie aanstekelijke muziek hoort, kan bijna niet stil blijven zitten. Techniek schrikt mensen daarentegen vaak een beetje af. Iedereen gebruikt het, maar hoe het werkt? Dat lijkt allemaal maar ingewikkeld. In andere woorden: het tegenovergestelde van intuïtief. Toch hebben muziek en techniek één belangrijke overeenkomstige eigenschap: allebei zijn ze overal! Daarom is het van onschatbare waarde voor kinderen om er al op jonge leeftijd vertrouwd mee te raken.

De rol van de basisschool

Een belangrijke rol in deze kennismaking is weggelegd voor het basisonderwijs. Lang niet alle ouders kunnen hierin immers een rol spelen. Muziek op de basisschool is eigenlijk al sinds jaar en dag niet meer weg te denken uit de klaslokalen. Op het gebied van techniek valt daarentegen nog wel het een en ander te winnen! Dat is geen slechte wil: veel scholen zijn gewoon nog op zoek naar hoe ze precies invulling moeten geven aan techniekles op school. Helemaal nu het sinds 2020 volgens het zogeheten ‘Techniekpact’ een vast onderdeel moet zijn van het curriculum op de basisschool.

Kunst en techniek combineren

Een leuke manier om kinderen te laten kennismaken met techniek, is door op zoek te gaan naar het punt waar kunst en techniek elkaar overlappen. Je kunt kinderen bijvoorbeeld spelenderwijs laten ontdekken hoe elektriciteit werkt. Met de juiste begeleiding maken ze moeiteloos kunstwerken waarin eenvoudige stroomcircuits verwerkt zitten. Een andere mogelijkheid is om aan de slag te gaan met 3D-printen. Met een 3D-printerpen maken kinderen bijvoorbeeld een prachtige decoratieve vlinder of een bril die ze na het printen écht op kunnen zetten. Maar ook zelf verf maken om mee te schilderen, experimenteren met het hergebruiken van materialen in het kader van duurzaamheid en foto’s maken met een drone bevinden zich op het snijvlak van kunst en techniek.

Techniek net zo gewoon als muziek

We weten natuurlijk niet precies hoe de toekomst eruit gaat zien, maar één ding is zeker: techniek zal een belangrijke rol spelen. Door steeds vaker creatieve technieklessen te organiseren voor onze basisschoolleerlingen, wordt dat vanzelf net zo normaal als muziek dat allang was!

https://www.grotebroer.nl