De ware birmaan
Image default
Bedrijven

Het expressionisme

Expressionisme komt van het latijnse woord expressio, wat “het uitdrukken” betekent, voornamelijk dat van gevoelens. Het is een kunststroom uit het vroege 20ste eeuwse modernisme. Het is een schilderkunst die voor het eerst gezien werd in Duitsland.

 

De mooie schilderijen in deze kunststroom zijn kenmerkend aan hun afwijkingen van de werkelijkheid door bijvoorbeeld ander kleurgebruik. Zoals het woord op zichzelf al zegt, gaat deze kunststroming meer over het uitdrukken van gevoelens dan van realiteit. Natuurlijke objecten worden vervormd en perspectieven worden buiten beschouwing gelaten om het expressionistische karakter aan te moedigen. Ze zijn dionysisch, hebben felle en onnatuurlijke kleuren, grillige beelden, zijn grof geschilderd en perspectiefloos. 

 

Hoewel we deze term pas na zijn tijd ontdekten, was Vincent van Gogh een van de grootste expressionistische schilders uit onze geschiedenis. Deze stroming veroorzaakte oproer in het naziregime en werd als ontaarde kunst bestempeld. 

 

Het expressionisme is niet alleen in de schilderkunst te vinden. U kunt het terugvinden in de muziek, literatuur, film en zelfs architectuur.

 

Tegenwoordig wordt het echter alleen officieus teruggevonden in de schilderkunst. In de literatuur en de muziek is het niet anders dan normaal meer dat ze expressionistisch zijn. In de literatuur bijvoorbeeld is het in sommige genres heel normaal dat de realiteit verbogen is tot iets onnatuurlijks. Muziek gaat tegenwoordig ook alleen maar om expressie en emotie. En in de architectuur komt u tegenwoordig ook alleen maar de gekste gebouwen tegen. 

 

Expressionisme in de kunst kunt u ook in huis halen. U kunt het zelf schilderen, of als u dit creatieve talent niet bezit, winkels verkopen vaak woonaccessoires die geassocieerd kunnen worden met deze kunststroom. Zo laat u uw huis er kleurrijk en kunstzinnig uitzien. 

http://www.nouvez.nl